Rețeta Săptămânii

Ciorba de leurda

Ciorbă de leurdă

Ingrediente:
– 700 g leurdă tocată
– 200 ml smântână vegetală
– 20 g făină
– o legătură mărar verde
– 20 ml zeamă de lămâie
– sare

Mod de preparare:
Leurda de spală și se taie fășiuțe. Se pune apa la fiert, apoi se adaugă leurda şi sare după gust. Când fierbe leurda, se adaugă smântâna amestecată cu făină şi puţină sare. La sfârşit se pune mărarul verde tocat şi zeama de lămâie.

Rezultă 3 l ciorbă, 10 porţii x 300 ml
300 ml conţin: calorii – 93, glucide – 14

Această reteță și multe alte rețete le puteți găsi în cartea „Terapie prin alimentație”, autori Cornelia Costea și Dr. Valerian Răileanu

LEURDA, beneficii miraculoase

LEURDA este cunoscută ca remediu natural, se spune, de milenii. Este leacul din lunile de primăvară pe care natura îl oferă organismului pentru a se curăța de toxine și a întări sistemul imunitar.
Leurda sau Allium ursinum (usturoiul ursului) are un puternic miros de usturoi şi înfloreşte în perioada aprilie – iunie. Planta minune crește doar în pădurile din Europa Centrală. Planta nu a putut fi aclimatizată în vreo altă regiune. În pădurile Munteniei, Transilvaniei și Moldovei, LEURDA crește în fiecare primăvară, împodobind pădurile cu florile albe.
Înainte de a apariția tijei cu flori, se culeg frunzele de leurdă, pentru că frunzele tinere sunt cele cu valoare terapeutică. Deci, în această perioadă, martie-aprilie, leurda este culeasă și face minuni pentru sănătate. Când apar florile, frunzele încep să-și piardă principiile active.
   Ce conțin frunzele de leurdă?
Frunzele de leurdă conțin sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor
din genul Allium, carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
LEURDA este unul dintre cele mai puternice remedii din natură. Poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.
   Planta mileniului trei
În Germania, a fost declarată „planta mileniului trei”.
Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care, conform unor studii recente, are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în scăderea tensiunii arteriale. Este eficientă în ateroscleroză coronariană, hematurie şi previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei, potrivit Agerpres.
Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi reduc hipertensiunea arterială.

REMEDIUL NATURAL al primăverii   

Beneficiile frunzelor de LEURDĂ
Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de nelinişte.
Frunzele consumate sub formă de salată sunt benefice persoanelor cu bronşite, în tuberculoza pulmonară şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, raceli), datorită efectului antiseptic şi antiinflamator. Acţiunea benefică a plantei este datorată şi substanţelor volatile pe care le conţine. Aceleaşi substanţe au şi un pronunţat efect expectorant, eliminând mucusul din arborele bronşic. Tinctura de leurdă este un bun adjuvant în tratamentul bolilor ce afectează aparatul respirator.
Leurda curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută. Are efecte în diaree acută şi cronică, dizenterie, indigestii, insuficienţă biliară, colici abdominale, balonări. Prin efectul depurativ, leurda ajută cu succes la eliminarea paraziţilor intestinali, fiind eficientă şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului. Este indicat şi pentru a combate reumatismul degenerativ. Tinctura contribuie semnificativ la funcţionarea optimă a sistemului digestiv.
   LEURDA, folosită pentru uz extern, beneficii
Folosită pentru uz extern, leurda este eficientă în combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloză şi alte boli cronice de piele. Datorită principiilor active, cu proprietăţi antibiotice şi antimicotice, uleiul de leurdă se foloseşte în principal pentru uz extern în tratarea diferitelor afecţiuni cronice ale pielii.
Tinctura de leurdă contribuie eficient la distrugerea candidei, indiferent de localizare. Cura cu vin de leurdă contribuie în mod esenţial la prevenirea bolilor de natură virotică.
   Înlăturarea efectelor nicotinei și fumatului
Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi au efecte antitoxice puternice şi ajută la înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei şi fumatului. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi.
   Leurda este extrem de bine tolerată de ficat
Leurda este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece poate afecta calitatea laptelui şi poate provoca colici sugarului. Persoanele care suferă de gastrită hipoacidă, indigestie sau colită trebuie să consume leurdă cu prudenţă.

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.