- 1/2 kg de urzici (spanac, ştevie, lobodă sau salată verde)
- 2 cepe sau două legături de ceapă verde
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de orez
- 300 g suc de roşii
- sare
- o legătură de leuştean sau mărar
Se curăţă, se spală şi se toacă ceapa, apoi se pune la fiert în 3 litri de apă care clocoteşte. Imediat se adaugă orezul ales şi spălat. Se curăţă verdeţurile, se aleg bine, se spală în multe ape şi se toacă. Se pun la fiert când orezul a început să crească. Se adaugă sare. Se dau câteva clocote, şi când verdeţurile s-au fiert, se adaugă sucul de roşii şi uleiul. Se potriveşte de sare şi când este gata se adaugă leuşteanul sau mărarul tocat mărunt. Se poate acri mai mult cu zeamă de lămâie sau bulion acru de zarzăre sau aguridă. Dacă se foloseşte ceapă verde, aceasta se pune odată cu verdeţurile.
Ciorba de lobodă se face mai simplu, fără mult zarzavat, eventual doar 1-2 morcovi mici. Se pune ceapă şi puţin orez. Loboda roşie se taie mărunt şi se căleşte, înainte de a fi pusă la ciorbă, lăsând-o să fiarbă în zeama pe care şi-o lasă ea însăşi. Se adaugă la ciorbă când ceapa şi orezul sunt fierte.
(„Să mâncăm sănătos”, Daniela Picu, pg. 7).
Loboda – beneficii și propietăți
Loboda este o plantă erbacee anuală legumicolă cu valoare terapeutică, folosită încă din antichitate. Ea este cultivată prin grădini pentru cerinţe alimentare.
De asemenea, ea creşte şi sălbăticită pe lângă garduri, drumuri, locuri virane sau pârloage. Loboda este o plantă perfect adaptată la condiţiile de climă temperată, fiind foarte puţin pretenţioasă.
Planta este utilizată în special în bucătărie în salate, borşuri, ciorbe sau plăcinte şi ca remediu natural în medicina populară.
Planta conţine substanţă uscată, albumină, grăsimi, substanţe extractive neazotate, celuloză, vitamine, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu), pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi.
Loboda are acţiune depurativă, diuretică, remineralizantă, emolientă, emetică, calmantă şi vitaminizantă.
Sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminţe, loboda ajută la vindecarea afecţiunilor pulmonare, a durerilor de stomac, a afecţiunilor ginecologice, heptaice şi renale, iar sub formă de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afecţiuni ale pielii, în special pe leziuni purulente, pentru a grăbi coacerea.