Ingrediente:
-
1/2 pahar de blender cu apă
-
3 linguri de ulei
-
2 linguri lecitină de soia
-
2 grăunți de usturoi
-
1/2 ceapă
-
1 linguriță de sare
-
1/2 pahar cu germeni de grâu
-
făină de grâu
Mod de preparare a umpluturii:
Căliți frunzele de spanac, tocate fin, cu usturoi, ceapă toctă, sare. Spre sfârșit se adaugă ulei și nuci pisate.
Prepararea clătitelor:
În blender se bat împreună cu apa toate ingredientele, mai puțin făina. Când totul se dizolvă se adaugă făina până ce totul devine o cocă moale. Clătitele se coc în tigaia de teflon (pentru început se înfierbântă bine tigaia, apoi se dă focul foarte mic). Se umplu cu umplutura din rețeta de mai sus. Se pot rula sau împături în sferturi. Se așeaxă pe un platou și se pun jumătăți de nucă printre ele. Se poate pune deasupra și un sos.
(„Sănătate pentru milioane”, Pasquale Lemmo, pg. 139).
Nucile… un miracol alimentar
Bogația mare de lipide sau substanțe grase, care sunt constituite în majoritate din acizi grași nesaturați; (acizii saturați nu depășesc 8-10 la sută). Nucile sunt bogate în special în acizi grași polinesaturați (72 la sută din totalul acizilor grași).
Conținutul în apă al fructelor uscate este moderat (20-40 la sută), față de cel al fructelor proaspete, care este de circa 85 la sută. Nivelul glucidelor este modest la fructele uscate: 5-7 la sută și circa 10 la sută la cele proaspete.
Aportul proteinic este superior celorlalte fructe, variind între 8 si 11 la suta. Aceste proteine conțin toți acizii aminați esențiali: meționinați
Aportul energetic deosebit este furnizat în proporție de 80 la sută de lipide: 525 kcal (2195 kjouli) în cazul nucilor proaspete. Concentrația mare de minerale și oligoelemente (2-2,6 g la 100 g de fructe).
Dintre minerale, valorile cele mai mari le are potasiul (690 mg la 100 g de nuci), fosforul (510 mg la 100 g de nuci). Urmeaza apoi magneziul (130 mg la 100 g de nuci) si calciul (44 mg la 100 g de nuci). Oligoelementele sunt și ele bine reprezentate: fier (2,4 mg la 100 g de nuci); zinc (intre 2,4 si 3,0 mg la 100 g) si cupru (0,21-0,31 mg).
Vitaminele sunt și ele bine reprezentate: vitamina E, (7 mg la 100 g de nuci); vitaminele din grupa B sunt de asemenea bine reprezentate, conținutul lor fiind de 2-10 ori mai ridicat decât în cazul celorlalte fructe. În schimb, provitamina A este prezentă în mică cantitate, la fel și vitamina C. Conținutul bogat în fibre (6,5 g la 100 gr nuci proaspete) constituite în majoritate din fibre solubile, mai ales din familia pectinelor).