Rețeta Săptămânii

Sărmăluţe de cereale în frunze de spanac

Spanac

  1. – 2 căni de supă clară de legume
  2. – 2 linguri mari cu mei
  3. – 2 linguri mari cu hrişcă
  4. – 1 ceapă tocată mărunt
  5. – 2 linguriţe de Frugola
  6. – 4-5 fire de ceapă verde tăiată mărunt
  7. – 1 pumn de leurdă tăiată mărunt
  8. – 50 gr de ciuperci tăiate mărunt
  9. – frunze de spanac ceva mai mari
  10. – 2 căni pline cu suc de roşii
  11. – cimbru

Se macină nu foarte fin meiul şi hrişca şi se pun la fiert în supa de legume împreună cu ceapa tocată şi ciupercile. Când cerealele au fiert se amestecă cu verdeţurile, se iau de pe foc şi se for­mează sărmăluţe în foaia de spanac. Este bine ca frunzele de spanac bine spălate să le opărim puţin înainte, ca să se poată răsuci.

Se aşează într-un vas Jena, se toarnă deasupra sucul de roşii şi cimbrul, se mai pune puţină Frugola în sucul de roşii, se acoperă şi se fierb la foc mic, nu mai mult de 20 de minute. Se servesc cal­de cu sos de soia sau smântână din nuci caju.

Bineînţeles se pot face sărmăluţe şi din alte cereale măcinate la moara noastră casnică şi putem întrebuinţa şi alte frunze, ca frunzele de gulie, ştevie etc.

(„Hrana noastra, destinul nostru”, Mariana Ghezzo, pg. 157).

Spanacul – beneficii și propietăți

* Flavonoizii din spanac au efect anticancerigen
Cercetatorii au identificat 13 tipuri diferite de flavonoizi in spanac ce functioneaza ca antioxidanti si agenti anticancerigeni. Studiile au fost atat de convingatoare, incat cercetatorii au elaborat diverse extracte din spanac ce sunt folosite in studii controlate. Aceste extracte s-au dovedit eficiente in incetinirea diviziunii celulelor cancerului stomacal si in reducerea cancerului de piele si a celui de san.

* Caretenoizii din spanac combat cancerul de prostata
Un anumit tip de caretenoizi din spanac ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului de prostata in doua feluri. Neoxantina (unul din caretonoizi) nu numai ca determina celule de cancer la ce afecteaza prostata sa se autodistruga, dar e si convertita in intestine in componente aditionale ce impiedica celulele canceroase sa se replice.

* Flavonoizii din spanac combat cancerul ovarian
Intr-un studiu efectuat din 1984 pana in 2002 s-a demonstrat ca femeile ce consuma regulat spanac au un risc cu 40% mai mic de a dezvolta cancer ovarian, datorita unui compus al acestei legume numit kemferol, fata de cele a caror alimentatie nu include aceasta substanta.

Stimuleaza sanatatea oaselor
Vitamina K furnizata din plin de spanac (o cana de spanac crud frunizeaza 200% din valoarea zilnica necesara este vitala pentru sanatatea oaselor. La asta se adauga continutul de calciu si magneziu care contribuie la acelasi lucru.

Protectie cardiovasculara
Atunci cand vorbim de arteroscleroza sau alte afectiuni cardiace, putine plante sunt comparabile cu spanacul in ceea ce priveste beneficiile. Acesta este o sursa excelenta de vitamina C si A, ambele fiind importante pentru efectul antioxidant ce duce la reducerea numarului de radicali liberi din organism. Impreuna, cele doua vitamine impiedica oxidarea colesterolului, preintampinand prin asta fixarea acestuia in vase sanguine unde poate produce pagube.
four hours later.

Beneficii gastrointestinale
Vitamina C si beta-carotenul din spanac ajuta la protejarea colonului de actiunea radicalilor liberi.

Nutrienti antiinflamatorii
Nutrientii din spanac sunt utili si in afectiunile in care inflamatiile joaca un rol important. De exemplu, astm, osteoartrita etc. sunt afectiuni ce implica inflamatii. Cum vitamina C, vitamina K si beta-carotenul au toate efecte antiinflamatorii, spanacul poate fi util in diminuarea simptomelor in unele cazuri. In plus, magneziul si riboflavina din spanac pot ajuta la diminuarea frecventei atacurilor migrenoase la persoanele care au probleme cu acestea.

Stimularea creierului
Cercetarile efectuate pe animale au descoperit ca spanacul ajuta la reducerea efectelor declinului in functiile cerebrale cauzat de inaintarea in varsta. Hranirea regulata a animalelor cu spanac au demonstrat o crestere semnificativa a capacitatii de a invata si a deprinderilor motorii.

* O vedere mai buna
Luteina, un carotenoid din spanac protejeaza impotriva afectiunilor oftalmologice precum cataracta si degenerarea maculara datorata inaintarii in varsta.

Efect energizant
Spanacul este o sursa excelenta de fier, un mineral important mai ales femeilor care mentrueaza intrucat este sunt mai expuse la carentele de fier. De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza, copiii aflati in perioada de crestere au nevoie de o cantitate sportita de fier pe care o pot lua cu usurinta din spanac.

Articole asemănătoare

O părere despre “Sărmăluţe de cereale în frunze de spanac

  1. Melinda spune:

    Buna ziua.

    Asi vrea sa intreb ce este Frugola.

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.