Pentru smântâna de caju avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 100g caju
- 400 ml apă
- 5 linguri orez
- 50 ml ulei de floarea soarelui presat la rece sau ulei de măsline
- zeama de la 1 lămâie
- sare
Caju se pune pentru 5-6 ore la hidratat în apă caldă. Orezul îl punem la fiert într-o cană și jumătate de apă și-l fierbem până se umflă bine. La nevoie, mai adăugăm apă. După ce caju s-a hidratat, îl punem în blender împreună cu apa și mixăm foarte bine la viteză maximă pentru aproximativ 2 minute, până rezultă un lapte concentrat. Adăugăm apoi orezul fiert și sarea și mixăm din nou până rezultă o cremă fină. Punem și uleiul, în fir subțire ca la maioneză, în timp ce se mixează. La final, adăugăm zeama de lămâie și mixăm din nou. În momentul în care adăugăm uleiul și respectiv lămâia, compoziția va deveni mai legată și va primi consistența de smântână. Dacă este prea groasă și se mixează foarte greu, se va mai adăuga apă, dar puțin câte puțin, să nu subțiem prea tare. Smântâna de caju se poate păstra la frigider într-un borcan cu capac, timp de minim 4-5 zile.
Poftă bună!