„Deci, dacă Eu, Domnul și Învățătorul vostru, v-am spălat picioarele, și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora. Pentru că Eu v-am dat o pildă ca și voi să faceți cum am făcut Eu.” (Ioan 13:14,15)
Când ucenicii au intrat în camera cinei, inima lor era plină de resentimente. Iuda s-a înghesuit lângă Hristos, la stânga; Ioan era în dreapta. Dacă era un loc mai de frunte, Iuda era hotărât să-l aibă, și locul cel mai de frunte era considerat a fi cel de lângă Hristos. (…)
Se mai iscase o cauză de neînțelegere. Era obiceiul ca, la zilele de sărbătoare, un slujitor să spele picioarele oaspeților. Și de data aceasta se făcuseră pregătiri pentru slujire. Vasul cu apă, ligheanul și ștergarul erau acolo, gata pentru spălarea picioarelor, dar nu era niciun slujitor de față și ar fi trebuit ca ucenicii să facă lucrul acesta. (…) Isus a așteptat un timp, să vadă ce vor face. Apoi El, Învățătorul ceresc, s-a ridicat de la masă. Lăsând la o parte veșmântul care I-ar fi împiedicat mișcările, a luat ștergarul și S-a încins. (…) „Apoi a turnat apă într-un lighean și a început să spele picioarele ucenicilor și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins.” (…) În felul acesta Și-a arătat Hristos iubirea față de ucenici. (Hristos, Lumina lumii/Viața lui Iisus, pp. 644–645)
Celebrarea acestui act este împlinirea poruncii; „Deci, dacă Eu, Domnul și Învățătorul vostru, v-am spălat picioarele, și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora” (Ioan 13:14). Ce loc numai bun este acesta pentru a pune capăt controverselor, pentru a-i ierta pe cei ce ne-au rănit. Acesta este momentul când, dacă cineva are ceva împotriva fratelui său, să lămurească lucrurile, să rezolve orice diferend. Să aibă loc o iertare reciprocă. Niciun foc străin să nu fie adus pe altar. Nicio răutate sau ură să nu fie nutrite de cei ce se adună în jurul mesei Cinei Domnului. (Manuscript 19, 1892)
Ori de câte ori rânduiala aceasta este îndeplinită așa cum trebuie, copiii lui Dumnezeu sunt aduși într-o sfântă părtășie, prin care fiecare este ajutat și binecuvântat. (Hristos, Lumina lumii/Viața lui Iisus, p. 651)