Pentru ștrudel cu mere avem nevoie de:
- 500g făină
- 400ml apă călduță
- 1 linguriță sare
- 7-8 mere
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 lingură griș
Pentru început amestecăm făina cu sarea, iar apoi treptat vom adăuga și apă călduță și începem să frământăm. Vom frământa aluatul aproximativ 5 minute, până se dezlipește de pereții vasului și de mână. Acoperim vasul cu un capac și lăsăm la crescut circa 30 minute. Pregătim umplutura: curățăm merele, le dăm pe răzătoarea mare, le stoarcem bine de suc, apoi le amestecăm cu 2 plicuri de zahăr vanilat și 1 lingură de griș. După ce aluatul a crescut, îl împărțim în 10 mingiuțe de mărime aproximativ egale. Într-un castron amestecăm 100g făină cu aproximativ 150 ml de ulei și va trebui să obținem o pastă subțire. Pe rând luăm fiecare bilă de aluat și procedăm astfel: întindem foaia dreptunghiulară pe care o ungem cu pasta formată din făină și ulei în strat subțire. Cel mai ușor se întinde cu ajutorul pensulei. Împăturim foaia începând cu marginile pe lungime, aducându-le spre mijloc. Ducem spre mijloc și marginile pe lățime, apoi mai împachetăm o dată tot pe lățime.
Procedăm la fel cu toate bilele de aluat. După ce le-am împachetat astfel, luăm fiecare bucată și le întindem din nou în foaie dreptunghiulară. Pe jumătate de foaie, pe lungime, punem umplutura, pe cealaltă jumătate facem crescături de cca 5 cm lungime și 2 cm lățime cu ajutorul unui cuțit. Rulăm foaia, iar rulada obținută o putem așeza în tavă așa sau unim capetele rezultând o formă de covrig. Le punem în tavă și le coacem la 200°, timp de 20-25 minute până se rumenesc. Poftă bună!