Gândul Zilei

Adevărata curtoazie!

“… cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții.”  Ioan 13:34

Astăzi se pune mare valoare pe felul de comportare al unei persoane, pe buna educație în domeniul politeții, pe respectarea bunelor maniere. Un lucru bun în esență, dar de multe ori este practicat doar de fațadă sau pentru măgulirea și aprecierea firii pământești. Cel mai valoros tratat asupra etichetei, care a fost scris vreodată, este prețioasa învățătură dată de Mântuitorul și prin apostolul Pavel, sub inspirația Duhului Sfânt — cuvinte care ar trebui înscrise, fără a fi șterse vreodată, în memoria oricărui om, tânăr sau bătrân:

“Dragostea este îndelung răbdătoare,
este plină de bunătate:
dragostea nu pizmuiește;
dragostea nu se umflă de mândrie,
nu se laudă
nu se poartă necuviincios,
nu caută folosul său,
nu se mânie,
nu se gândește la rău,
nu se bucură de nelegiuire,
ci se bucură de adevăr,
acoperă totul, crede totul,
nădăjduiește totul, suferă totul.
Dragostea nu va pieri niciodată.” 

Îți propun un exercițiu de evaluare. În versetele de mai sus înlocuiește cuvântul „Dragostea” cu prenumele tău, apoi citește-le de mai multe ori și descoperă dacă ești deficitar sau nu. Dacă rezultatul testului este satisfăcător, mai ai o singură verificare de făcut, să identifici care este motivația din spatele acțiunilor tale? Toate acțiunile de bună-cuviință au fost înfăptuite de firea ta pămantească dornică după laude sau de Dumnezeu (sursa dragostei) care locuieste în omul cel nou? Cea mai atentă cultivare a conveniențelor exterioare ale vieții nu este suficientă pentru a îndepărta nemulțumirea, judecata aspră și vorbirea indecentă. Rafinamentul autentic nu va fi niciodată dat pe față atâta vreme cât eul reprezintă obiectivul suprem.

Iubirea trebuie să sălășluiască în inimă. Un creștin adevărat are ca motivație a acțiunilor sale atașamentul profund al inimii față de Mântuitorul. Iar din această rădăcină a iubirii sale pentru Hristos izvorăște atenția sa față de semenii lui. Dacă armonia divină a adevărului și iubirii există în inimă, aceasta va radia în exterior, în cuvinte și fapte demonstrând adevărata curtoazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.