Gândul Zilei

Nu vom minți și nici nu vom da mărturii false!

„Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.” – Exod 20:16

Porunca a noua ne cere să avem o poziție neclintită faţă de adevăr, în toate declarațiile noastre, prin care pot fi afectate caracterele semenilor noştri. Limba, care este atât de puțin ținută sub control de către factorul uman, trebuie să fie stăpânită de principii puternice şi cinstite, de legea iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni. (Scris. 15/1895).

Vorbirea neadevărată în orice problemă, orice încercare sau intenţie de a înşela pe aproapele nostru sunt cuprinse aici. Intenţia de a înşela constituie o minciună. Printr-o privire, printr-o mişcare a mâinii, printr-o expresie a feței pot spune tot atât de bine o minciună, ca şi prin cuvinte. Orice adăugire intenţionată în vorbire, orice aluzie sau orice insinuare, făcută în mod calculat, cu gândul de a face o impresie greşită sau exagerată, chiar povestirea unor fapte în aşa fel încât să ducă în rătăcire pe cineva constituie o minciună. Acest precept interzice orice încercare de a vătăma bunul nume al semenului nostru, prin exagerări inexacte sau bănuieli rele, prin vorbiri de rau sau bârfeli. Chiar şi ascunderea intenționată a adevărului, de pe urma căreia alții pot fi păgubiți, este o violare a poruncii a noua. (1 FB/318).

El (Isus) învaţă că adevărul exact trebuie să fie legea vorbirii. Felul vostru de vorbire să fie: „da, da, nu, nu.” (Mat. 5,37). Aceste cuvinte osândesc toate acele fraze fără înțeles şi de umplutură, care sunt vecine cu profanarea. Ele condamnă complimentele înşelătoare, ocolirea adevărului, frazele linguşitoare, exagerările, falsurile în comerţ, care sunt atât de obişnuite în societate şi în lumea de afaceri. Ele mai învață că nici un om ale cărui cuvinte nu exprimă adevăratul simţământ al inimii sale nu poate fi numit sincer.

Tot ceea ce fac creştinii trebuie să fie transparent ca lumina soarelui. Adevărul este de la Dumnezeu; înşelăciunea, în oricare din nenumăratele ei forme, este de la Satana. Noi nu putem spune adevărul decât atunci când minţile noastre sunt în mod continuu călăuzite de Acela care este adevărul. (C.M.F./70).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.