„Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții.” (Proverbele 4:23)
Păzirea cu grijă a inimii este esențială pentru o creștere sănătoasă în har. Inima, în starea ei naturală, este sediul gândurilor necurate și al pasiunilor păcătoase. Atunci când I-o supunem lui Hristos, Duhul Sfânt trebuie să o curățească de orice necurăție. Acest lucru nu poate fi făcut fără consimțământul persoanei în cauză.
După ce inima a fost curățită, este de datoria creștinului să o păstreze curată. Mulți par să creadă că religia lui Hristos nu cere abandonarea păcatelor zilnice, ruperea și eliberarea de obiceiurile și practicile ce au ținut sufletul înrobit. Ei renunță la unele lucruri pentru care conștiința îi condamnă, dar nu ajung să Îl reprezinte pe Hristos în viața lor zilnică. Nu aduc asemănarea cu Hristos în căminul lor. Nu acordă o atenție deosebită cuvintelor pe care aleg să le folosească. Prea adesea rostesc cuvinte aspre, lipsite de răbdare, cuvinte care stârnesc cele mai rele patimi ale inimii omenești. Aceștia au nevoie de prezența continuă a lui Hristos în sufletul lor. Numai prin puterea Sa pot să-și țină sub control cuvintele și acțiunile. În lucrarea de păzire a inimii, trebuie să ne rugăm mereu, să înălțăm neobosit la tronul harului cererile noastre de ajutor. Cei ce poartă numele de creștin trebuie să vină la Dumnezeu în umilință și sinceritate, cerând ajutor. Mântuitorul ne-a spus să ne rugăm neîncetat. Creștinul nu poate sta permanent pe genunchi în rugăciune, dar gândurile și dorințele lui pot fi întotdeauna îndreptate în sus. Dacă am vorbi mai puțin și ne-am ruga mai mult, atunci încrederea noastră în noi înșine ar dispărea. (Youth’s Instructor, 5 martie 1903)
Sentimentele voastre trebuie să fie concentrate asupra lui Dumnezeu. Meditați la măreția Lui, mila Lui și perfecțiunea Lui! Lăsați ca bunătatea, iubirea și desăvârșirea caracterului Său să vă captiveze inima! (Review and Herald, 29 martie 1870)
Mântuitorului lumii Îi place când copiii și tinerii își consacră inima Lui. (Youth’s Instructor, 10 august 1893)