Rețeta Săptămânii

Cozonac cu suc de portocale

Ingrediente (pentru 2 cozonaci):

  • 1 kg de făină
  • 50g drojdie proaspătă sau 14g drojdie usacată
  • 150g zahăr brun
  • 2 plicuri zahăr vanilat Buorbon
  • coajă rasă de la o portocală
  • 8g sare
  • 500ml suc de portocale
  • 100ml ulei
  • 100ml apă

Pentru început dizolvăm drojdia cu 2 linguri de zahăr în apă călduță. Adaugăm și 2 linguri de făină, amestecăm puțin și lăsăm la crescut cam 10 minute. Pregătim un bol mai mare cu făina care trebuie să fie la temperatura camerei. Peste făină adaugăm zahărul, sarea, zahărul vanilat, coaja de portocală și amestecăm. După ce a crescut maiaua o punem peste făină, adaugăm și sucul de portocale și începem să frământăm. După ce frământăm până s-a omogenizat aluatul, începem să adăugăm și uleiul puțin câte puțin și frământăm în continuare. Spre final, mutăm aluatul pe blatul de lucru și îl mai frământăm timp de 10 minute. Dacă frământăm aluatul la malaxor, îl vom lăsa 15-20 minute. Dacă îl frământăm cu mâna, vom avea nevoie de cel puțin 30 minute de frământat.
Punem aluatul din nou în bol și îl lăsăm la crescut pentru o oră. Cam tot la 20 minute îl vom împături, pentru că astfel se aerează și devine mai pufos.
Pregătim umplutura. Avem nevoie de 300g nucă măcinată, 2 linguri carob, 200g zahăr brun, 1-2 vanilie Bourbon. Amestecăm și împărțim compoziția în 4 părți. Putem folosi și alte umpluturi, cum ar fi mac sau rahat. După ce aluatul a crescut, îl transferăm pe blatul de lucru și îl împărțim în 4 părți egale. întindem, pe rând, fiecare parte. După ce am întins aluatul, așezăm umplutura și rulăm. Împletim apoi ruladele, două câte două și punem cozonacul în forme. Îl acoperim și îl mai lăsăm la crescut la loc cald pentru circa 20-30 minute. Preîncălzim cuptorul la 180°. Când cozonacii au crescut îi introducem în cuptor și îi coacem pentru aproximativ 45 minute până se rumenesc. Îi scoatem din cuptor, îi mai lăsăm puțin în forme, apoi îi scoatem din forme și îi lăsăm culcați pe o parte la răcit. După ce s-au răcit de tot, îi putem servi. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.