Gândul Zilei

El a fost harnic

„Cât este ziuă, trebuie să lucrez lucrările Celui ce M-a trimis; vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze.” (Ioan 9:4)

Viața lui Hristos le demonstrează tuturor tinerilor că o viață caracterizată de hărnicie și ascultare este un cadru propice pentru formarea unui caracter moral bun și a unor principii ferme, pentru dezvoltarea perseverenței în urmărirea țintelor fixate, pentru dobândirea unei cunoașteri sănătoase și pentru atingerea unui nivel spiritual înalt. Majoritatea tinerilor de astăzi nutresc iubire pentru distracții excitante, lucru care nu favorizează realizări deosebite în ce privește cultivarea minții sau dezvoltarea puterii fizice. Mintea nu este păstrată într-o stare liniștită și sănătoasă pentru gândire, ci este aproape tot timpul într-o stare de excitare; pe scurt, este îmbătată de distracțiile după care tânjește, ceea ce o face incapabilă de eforturi susținute, meditație și studiu. (Youth’s Instructor, 1 septembrie 1873)

Tinerii care nu cultivă respectul pentru părinții lor și dorința de a se face utili nu pot simți plăcerea adevărată. (…) Iubirea de distracții deșarte face ca mintea să se relaxeze și slăbește într-atât starea morală, încât mulți tineri nu sunt caracterizați deloc de autocontrol și principii ferme. (Loc. cit.)

În viața Sa de muncă harnică nu existau clipe de lenevie, care să invite ispita. Nu au existat ore lipsite de o preocupare, care să dea ocazia unor prietenii cu influențe nesănătoase. El a închis pe cât posibil ușa în fața ispititorului. Nici câștigul, nici plăcerea, nici laudele, nici criticile nu-L puteau face să consimtă la ceva rău. (…)

El nu voia să fie cu lipsuri în niciun domeniu, nici măcar în lucrul cu uneltele. Era tot așa de desăvârșit ca muncitor cum era de desăvârșit în caracter. Prin exemplul Său, ne-a învățat că este de datoria noastră să fim harnici, pentru ca lucrarea noastră să fie făcută cu exactitate și minuțiozitate, și că o astfel de muncă este onorabilă. Exercițiile care deprind mâinile să fie folositoare și pe tineri să-și ducă partea din poverile vieții dau putere fizică și ajută la dezvoltarea tuturor facultăților mintale. (…) Dumnezeu a lăsat ca munca să fie o binecuvântare, și numai muncitorul harnic găsește adevărata măreție și fericire a vieții. (Hristos, Lumina lumii/Viața lui Iisus, p. 72)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.