Rețeta Săptămânii

Slata de spanac

SpanaculFrunzele de spanac se spală, se taie mărunt şi se amestecă cu frunze de salată verde, ridichi, ceapă verde, ulei, sare, zeamă de lămâie.

Se pot face şi alte combinaţii:

– spanac cu salată verde

– spanac cu ceapă tăiată rondele

– spanac cu păpădie

– spanac cu urzici

– spanac cu ceapă verde şi riidichi

(„Să mâncăm sănătos”, Daniela Picu, pg. 51).

Spanacul… aliment și tratament

Dietă – o cană de spanac conține aproximativ 20% din doza zilnică recomandată de fibrecare ajută la digestie, previnecnstipația, echilibreazăzahărul din sângeși oferă senzație de sațietate.

Cancer– flavonoidele sunt prezente din abundențăîn spanac. S-a dovedit că acestea încetinesc diviziunea celularăîn cazul cancerului de stomac și de piele. Mai mult, spanacul oferă o protecțieimportantăîmpotriva apariței cancerului agresiv de prostată.

Antiiinflamator– neoxantina și violaxantina sunt două epoxi xantofile prezente în cantități mari în compoziția spanacului, ce au rol antiinfalmator.

Antioxidanți– vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniu sunt prezente în spanac. Toate acestea luptăîmpotriva apariției osteoporozei, aterosclerozeiși hipertensiunii arteriale.

Tensiune arterială – peptidele din spanac inhibă enzima de conversie a angiotensinei, reglând tensiunea arterială.

Vedere– luteina și zeaxantina sunt antioxdidanți, prezențiîn spanac, care au rolul de a proteja ochii de apariția cataracteidar și de degenerescența maculară legată de vârstă.

Imunitate– o cană de spanac conține peste 337 unități din doza zilnică de vitamina A, care nu doar protejează ci și întărește anumite puncte de intrare în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar și intesinal.

Piele– spanacul conținecantități mari de vitamina A care ajută la păstrareasănătății pielii, la menținereaumidității acesteia, luptândîmpotriva psoriazisului, keratinizării, acneei și chiar a ridurilor.

Oase– o cană de spanac fiert oferă organismului mai mult de 100% din doza zilnică recomandată de vitamina K ce poate preveni activarea excesivă a osteoclastelor dar care susține sinteza osteocalcinei, proteina esențială pentru menținereași creștereadensității oaselor umane.

Calcifiere– vitamina K este o componențăesențială a procesului numit carboxilare ce produce matricea de proteine gla ce previne formarea de calciu în țesuturi. O cană cu spanac luptăîmpotriva declanșării aterosclerozei, bolilor cardiovasculareși accidentelor vasculare cerebrale.

Funcția creierului și a sistemului nervosabundența de vitamina K din spanac contribue foarte mult la formarea unui sistem nervos sănătosși a funcției cerebrale prin furnizarea unei cantitățiesențiale a unui tip de grăsimeesențială pentru procesul producției tecii de mielină care se aflăîn jurul nervilor.

Articole asemănătoare

ăreri despre “Slata de spanac

  1. Johnd452 spune:

    certainly like your website however you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the truth nevertheless I will surely come back again.

  2. Johnd438 spune:

    I truly enjoy looking at on this web site , it contains superb blog posts.

  3. Johnb206 spune:

    I truly appreciate this article. Really thank you! Fantastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.